LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Mikarn Shakashura
Country: Czech Republic
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 27 April 2017
Pages: 313
PDF File Size: 8.36 Mb
ePub File Size: 9.68 Mb
ISBN: 123-2-91422-519-3
Downloads: 54670
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nikogrel

Hujan asid Air hujan yg mengandungi tahap keasidan yg tinggi pH kurang dari 5 spt air hujan yg mengandungi asid sulfurik dan asid nitrit. Berlaku apabila bhn-bhn pencemar udara spt sulfur dioksida, nitrogen dioksida bertindak sbg nukleas kondensasi mencatumkan wap-wap air menjadi bintik dan titisan air.

Ngarai – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Angin akan bertiup dari kws tekanan tinggi ke kws tekanan rendah. Penahanan tentu Satu ukuran keupayaan batuan menahan atau mengekalkan air selepas ketepuan dicapai. Tapak piramid mrjk kpd pengeluar yg diikuti oleh pengguna fizlkal sbg herarki tertinggi.

Proses yang berulang-ulang menyebabkan rekahan membesar dan batuan akan memecah jatuh ke kaki cerun. Akuifer Lapisan batuan yg boleh menakung dan membendung air.

Jelaskan proses-proses luluhawa fizikal. Proses larutan Bahan-bahan yg bersifat kimia terlarut akan dibawa oleh air sungai dlm bentuk larutan.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Ia bergantung kpd saiz jisim dan ketinggian jisim itu. Apakah yang dimaksudkan dengan luluhawa fizikal? Tenaga dalaman yg berpunca dari perut bumi spt tenaga graviti, radiogenik dan juga tenaga haba. Luluhawa Biologi Tindakan tumbuh-tumbuhan, haiwan, mikroorganisma dan manusia sama ada secara fizikal atau kimia yg dpt memecah dan mengurai batuan 5.

Indeks kemerosotan kualiti air bersih di ukur melalui indikator spt Permintaan Oksigen Biologikal BODkandungan bakteria Echerichia Coli, kandungan ammoniakal nitrogen NH3-Nkandungan pepejal terampai SSnilai keasidan pH luouhawa perubahan warna dan bau di dlm sesuatu sumber air.

  LAURENCE JUBER EVERY BREATH YOU TAKE PDF

Titisan air yg turun dari awan. Darjah kepanasan udara di sesuatu tempat kesan bahangan matahari. Mempercepatkan proses pencantuman wap-wap air dlm udara utk berubah menjadi cecair.

Pasang surut terjadi akibat putaran bumi di atas paksinya. Semakin laju pergerakan sesuatu jasad semakin tinggi tenaga kinetik yg terhasil. Ekosistem bakau Komuniti yg hidup di kws antara pasang-surut laut dan tahan drp air masin di zon pinggir pantai atau dikenali sbg zon literal.

Proses pengangkatan dan penurunan blok-blok bumi apabila berlaku penambahan berat beban dan pengurangan berat beban di permukaan bumi. Bergantung kpd kadar pertukaran hidrogen kpd helium. Proses Fotosintesis Proses tumbuhan menghasilkan makananya. Air larian permukaan Terjadi apabila keupayaan susupan tanah dilepasi dimana titisan air hujan tidak lagi dpt masuk ke dlm tanah apabila semua rongga- rongga porinya tepu dipenuhi air oleh titisan sebelumya.

Satu proses pemecahan batuan kepada saiz yang lebih kecil yang tidak melibatkan perubahan kandungan mineral batuan oleh agen-agen luluhawa seperti suhu dan air yang berlaku secara insitu.

Bermaksud pergerakan bahan-bahan pepejal spt batu, tanih dan cecair spt lumpur dari atas cerun ke bawah cerun akibat tarikan graviti yg berlaku secara cepat atau perlahan. Outputnya pula spt wap air yg dibebaskan melalui fkzikal respirasi dan oksigen dibebaskan melalui proses fotosintesis.

Ketika panas, larutan akan mengalami sejatan dan meninggalkan garam di permukaan. Dalam proses pelepasan tekanan, air berperanan sebagai agen hakisan yang menghakis tanah yang menutupi batuan. Angin dan air dari sungai bergabung untuk menghakis dan memotong bahan kurang tahan seperti shales. Satu edaran hidrologi tempatan yg melibatkan tiga medium penting iaitu atmosfera bandar, daratan bandar dan sumber air di bandar.

Bagi ombak, proses ini dilakukan secara 2 hala, iaitu semasa damparan dan juga ketika unduran. Bermaksud kws pertemuan antara air laut dgn daratan pantai yang merangkumi kws antara takat air pasang dan takat air surut.

  CALORMATIC 330 PDF

Hujan Titisan air yg turun dari awan. Proses ini penting kpd kitaran air krn kondensasi penting dlm fizikzl pembentukan awan utk menghasilkan hujan bagi mengembalikan air yg tersejat ke bumi. Pertama ialah proses insolasi atau proses perubahan suhu panas dan sejuk yang ketara. Mrjk kpd tindakbalas secara kimia antara air sungai dgn mineral geologi yg membentuk tebing dan dasar alur sungai. Kesannya jisim udara yg tenang blh disejukan dgn mudah hingga takat suhu embun 0o C membentuk embun dan kabus sinaran.

Awan Merupakan titisan air yg sgt halus yg berdiameter antara 0. Selepas tempoh yang tertentu tanah yang menutup batuan, boleh mengalami hakisan terutamanya oleh luluhswa yang mengalir, akibatnya, batuan yang ditutupi tanah tadi terdedah. Sistem Alam Sekitar Fizikal: Proses penukaran air drp btk pepejal atau cecair kpd fizukal air. Bahan-bahan yg bersifat kimia terlarut akan dibawa oleh air sungai dlm bentuk larutan. Proses gerakan jisim Pergerakan regolit dari atas cerun ke bahagian bawah akibat daya tarikan graviti sama ada secara perlahan, cepat atau serta merta Bab 5: Biasanya sungai atau saliran dan pengkahisan mengukir belahan demikian di antara gunung.

Ialah semua air yg terdpt di bwh permukaan bumi.

Larian air dalam alur sungai Kombinasi antara air larian, air hujan yg terus jatuh ke dlm sungai dan air dlm tanah yg juga memasuki sungai sbg aliran dasar akan terus mengalir dlm bentuk aliran sungai menuju ke laut.