KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Gashakar Shakamuro
Country: Costa Rica
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 26 August 2016
Pages: 261
PDF File Size: 1.45 Mb
ePub File Size: 18.76 Mb
ISBN: 551-4-86050-244-8
Downloads: 90528
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dajas

Asal-usul lebah madu prasejarah ini tidak semestinya menunjukkan bahawa genus ini berasal dari Eropah, sebaliknya hanya kebetulan ia wujud di situ ketika itu.

Lebah Apis florea menggunakan propolis sebagai pertahanan daripada ancaman semut dengan menyaluti dahan pokok yang mana tergantungnya sarang untuk membentuk parit yang melekit.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Nampaknya ia hanya mencapah daripada saudara-saudara Timurnya ketika Miosen Akhir. Kerumun lebah yang terlepas iaitu lebah “liar” atau sebenarnya jalang tersebar cepat sejauh Dataran Besar sehingga mendahului para penjajah. Lebah jantan diperlukan hanya untuk proses pengawanan dengan ratu sahaja. Apis melliferadaripada spesies yang wujud adalah berasal dari rantau berkenaan, terutama sekali spesies maujud yang paling berplesiomorfi Apis florea dan Apis andreniformis berpusat awalan di sana.

Ratu lebah biasanya mengawan dengan berbilang ekor lebah matang. Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta Apis nuluensis. Kebanyakan hasil tanaman yang bergantung pada lebah madu untuk pendebungaan telah juga diimport sejak zaman penjajahan.

Masih belum dapat dipastikan hubungan yang memuaskan antara Apis cerana dengan Apis cerana nuluensis dari Borneo dan Apis nigrocincta dari Filipina ; hipotesis terkini adalah bahawa spesies-spesies ini nyata berbeza tetapi A. Dicapai pada 2 April Bagaimanapun, terdapat juga spesies lebah madu asli yang diternak dan diperdagangkan oleh kaum orang asli Amerika. Kebanyakan spesies lebah madu sepanjang zaman telah dikulturkan ataupun setidak-tidaknya dieksploitasi demi madu dan lilin lebah oleh manusia yang tinggal setempat dengan kawasan semula jadinya.

Ruang nama Rencana Perbincangan. Apis breviligula Lebau dorsata Subgenus Apis: Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

  HANDLING THE BIG JETS BY D.P.DAVIES PDF

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Dari segi filogeniinilah spesies lebah madu yang paling sukar difahami dengan jitu. Leba sebilangan kecil mendapan fosil yang diketahui di Asia Selatan, iaitu yang dipercayai sebagai asal-usul lebah madu, apalagi makin kurang pula yang telah dikaji secara menyeluruh. Lebah madu sebagai satu kumpulan nampaknya berpusat awalan di Asia Masu dan Asia Tenggara termasuk Filipinakerana lebau kecuali satu i.

Journal of Hymenoptera Research. Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman dan penghasilan koloni kelulut untuk dijual kepada pemelihara lain.

Molecular Phylogenetics and Evolution. Peratusan lebah jantan dalam koloni sangat kecil. Sarang lebah haif moden juga membolehkan penjaga lebah untuk mengangkut lebah dari tempat ke tempat untuk membantu pendebungaan hasil tanaman serta menggalakkan perusahaan menternak lebah secara besar-besaran.

Komuniti kolohi madu sering digunakan oleh para ahli teori sepanjang sejarah sebagai model masyarakat manusia:. Lebah madu ialah subset lebah dalam genus Apisdibezakan terutamanya dengan penghasilan dan simpanan madu dan pembinaan koloni sarangnya yang sempurna daripada lilin lebah.

Penggiatan lebah madu Barat secara intensif oleh kaum manusia sejak ribuan tahun dahulu — termasuk pengacukan dan pemindahan — nampaknya telah mempercepat lagi evolusinya sambil mengelirukan data jujukan DNA sehingga kekurangan fakta kukuh ko,oni menghuraikan dengan tepat hubungan sesama kebanyakan spesies A. Proceedings of the Kooloni Academy of Sciences.

Oleh itu, adalah kebiasaan bagi ratu lebah untuk menghasilkan sebilangan telur lebah jantan diploid. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lebah pekerja yang mencapai usia tertentu merembeskan lilin lebah dari serantaian kelenjar pada abdomennya. Terdapat dua kaedah penternakan kelulut iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri.

Lebah Koschevnikov Apis koschevnikovi yang kemerahan dari Borneo menonjol sekali; barangkalinya ia bersusur galur daripada pengkolonian terawal lebah madu yang bersarang dalam gua di pulau tersebut. Bagaimanapun, lebah diafrikakan jarang terdapat di kawasan utara Amerika Utara kerana ia tidak begitu tahan dengan musim sejuk. Pada masa ini meliponikultur banyak terdapat di negara-negara Amerika Tengah dan Selatan, terutamanya Mexico sebagai peninggalan kaum Mayadan di Timur Laut Brazil.

Terdapat hanya seekor sahaja ratu di dalam satu-satu koloni. Kemudian barulah lebah madu dibawa dari Eropah, dan pada kurun ke, dari Afrika. Seperti dengan madu, koloin madu juga dikumpul oleh manusia untuk pelbagai tujuan. Hanya dua spesies lebah madu, A. Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] lebxh Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata.

  END DEMOCRACY ABID ULLAH JAN PDF

Apis cerana Apis indica Apis koschevnikovi Apis mellifera Apis nigrocincta. Pembezaan jantina dikawal oleh suatu partenogenesis yang terubah suai. Pemeriksaan koloni di lapangan bertumpu kepada:. Biasanya, lebah jantan hanya mewarisi separuh jumlah kromosom berbanding lebah betina, iaitu lazimnya 16 kromosom haploid berbanding 32 kromosom diploid. Bagi sesetengah spesies lebah madu liar, amaran ini berbentuk ‘gelombang’ yang meriakkan lebah-lebah yang berkumpul di seluruh indung apabila ancaman dikesan, yang mana lebah-lebah itu melengkungkan badan sambil mengibas-ngibas sayapnya.

Hanya ada satu spesies yang dikenali dalam subgenus Megapis. Lebah madu masa kini terdiri daripada tiga klad. Sengat itu dan pundi bisanya juga dibentuk khas agar mudah mencabut diri dari badan lebau menyengat autotomiapalagi anggota sengat itu mempunyai perototan dan ganglion tersendiri yang maduu untuk maxu menyalurkan bisa selepas terputus.

Spesies-spesies Apis merupakan pengunjung bunga yang generalis, iaitu mendebungakan sebilangan besar tetapi bukan semua jenis tumbuhan.

Meliponikultur – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Diambil daripada ” https: Hanya terdapat satu spesies fosil yang didokumenkan dari Dunia Baru, iaitu Apis nearctica yang diketahui daripada satu spesimen yang berusia 14 juta tahun dari Nevada. Apis mellifera bukan hidupan asli benua Amerika, oleh itu ia tidak terdapat di situ sebelum ketibaan pendatang Eropah. Mereka banyak menternak spesis Melipona beecheiiM.

Seperti hidupan-hidupan yang lain, lebah memberikan amaran sebelum menyerang. Apis melliferaiaitu spesies yang paling banyak dibela jinak, merupakan serangga ketiga yang dipetakan genomnya.