ERAZMO ROTERDAMSKI POHVALA LUDOSTI PDF

Erazmo Roterdamski Pohvala Ludosti. 15 likes. Book. POHVALA LUDOSTI by erazmo roterdamski () -. Pohvala Ludosti by Erazmo Roterdamski. Title Pohvala Ludosti. Author Erazmo Roterdamski. Format Paperback. x in. x 8 in. Publisher Createspace.

Author: Mujar Sara
Country: Peru
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 16 March 2013
Pages: 367
PDF File Size: 9.25 Mb
ePub File Size: 3.10 Mb
ISBN: 827-5-27706-531-9
Downloads: 57419
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zolodal

Pohvala Ludosti by Erazmo Roterdamski (2015, Paperback)

Thank you for interesting in our services. We are a non-profit group that run this website to share documents. We need your help to maintenance this website. Please help us to luodsti our service with your friends. Ko bi me mogao bolje naslikati od mene same?

Na mojim obrazima nema mesta za mazanje: Ali, hajde, objasnimo celu tu stvar podrobnije. Zatim, posle ovog doba dolazi mladost. Dobro, znam ja to. Oni ga se ne stide; naprotiv, i ponose se njime. A kakvim ga sve porugama nije obasipala stara komedija! I niko od ljudi ne prima toga izgnanika pod svoj krov, a najmanje mesta za njega ima na vladarskim dvorovima, gde glavnu ulogu igra Laska, moja sledbenica; ona s Momom ima veze koliko i vuk s jagnjetom.

Kakav smeh izaziva Merkur svojim lopovlucima i prevarama!

Ja sam mu zaista odmah dala savet dostojan luvosti Divna li je briga prirode da u jednu takvu beskrajnu raznovrsnost stvari unese jednakost! Zaista sam glupo rekla: A o onima koji su pali u boju nema nikakva spomena kao ni o Megaranima!

Kojem bi vojniku on u ratu ulio hrabrosti? Da nije to bio neki filozofski razgovor?

Sve je to u tolikoj meri ludo da mu se ni Demokrit ne bi mogao dostojno narugati. Ko bi to poricao? Pa ipak, nije obdaren rotefdamski dobrim duhovnim svojstvima!

Ali kako da ih nabrojim kad ih je koliko i peska u moru! O tome zasada ne mogu da govorim. Pljeskaj ti sebi sam! Prava, pak, ludost je ili vrlo blizu besnila ili, bolje, pravo besnilo. Druga vrsta se umnogome razlikuje od prve. I imao je pravo: Ipak moram upozoriti na ovu malu razliku: Mislim da bi im i izmet pasa, kad bi ga pomirisali, mirisao na cimet!

  DANTO ABUSO BELLEZA PDF

Dosta je ako se u velikim stvarima makar i htelo. Bernarda, ali je ovaj bio lukaviji od njega. Brinu se toliko kao da su proizvedeni za edile, pa treba da se postaraju za igre i javne gozbe.

Pa je li zato manje prijatna ljudima?

Pohvala Ludosti Erazmo Roterdamski – Free Download PDF

Ali ako koji gromovnik oh, prevarila sam se: Ali ovde tome nije mesto. Ne uspeva svuda plemenito i slatko vino koje rasteruje brige i uleva nadu u srce.

Isto ih tako nema mnogo koji su stekli bogatstvo po milosti Ludlsti. Homerov Jupiter ne postavlja koga bilo na presto. Vernika nemam jedino tamo gde nema ljudi.

Nema u njih prijatnije zabave. Jedan je smrtno zaljubljen i ukoliko mu devojka manje. Kao da su u najmanju ruku osvojili Afriku ili savladali Vavilon! Zaista bi nastao pravi rat ako bi ko brkao svezu s pridevom! Mudraci se tome rugaju kao vrhuncu ludosti, i s pravom. Ta su pitanja dostojna samo velikih teologa, teologa prosvetitelja, kako ih nazivaju. Postave se, na primer, ovakva pitanja: Nedostajalo im je obrazovanje skotista! Jer ko je tako hladan da ga ne bi zahvatila vatra njihovih rasprava?

Tvrde da se umanjuje dostojanstvo svetih spisa ako se oni podvrgavaju zakonima gramatike. Ali su, ipak, neiskazano puni samoljublja. Neka oni idu na Abraksasova nebesa, ako im se svidi, ili neka narede da im se napravi novi raj, kad neka svoja predanja pretpostavljaju mojim zapovestima!

Na prvo mesto dolazi invokacija koju su pozajmili od pesnika. On se latio zadatka da objasni tajnu imena Isus Jezus. Podelio je ime Jezus na dve polovine, tako da presek prolazi kroz sredinu i daje slovo s.

  IBM SYSTEM STORAGE DS3512 EXPRESS DUAL CONTROLLER STORAGE SYSTEM PDF

Samo su u jednom vrlo skromni: Pa kad bi svaki malo promozgao o svom ornatu, rekao bi u sebi: Zar ne kazuje najvatreniju ljubav prema bogu? Samo zrnce one soli koju spominje Hrist! Da se, dakle, vratim na stvar. Ali da se vratim Propovedniku. Tom izrekom prorok zaista dopunjuje onu sjajnu pohvalu u Kikerona koju sam ranije navela: Ovamo spada i ona izreka: Vi znate kakav je red u crkvi: Ne verujem da ima takva. Svako zna da teolozi imaju javno pravo da nebo, tj. To pravo je imao i sv.

Ali pogledajte, molim vas, kako je onaj slavni teolog izokrenuo to mesto! Odgovorio je neki starac stroga pogleda i srditim glasom, kojega su obrve izdavale za teologa, da je tu zapovest dao sv.

No vratimo se sada Pavlu! O tome govori i ova misao: Sam bog to objavljuje kad govori kroz usta proroka: I Sveti duh se spustio sa neba u liku goluba, ne orla ili jastreba. I Pavle otvoreno odbacuje saznanje kao klicu oholosti i opasnosti.

Rotrdamski njega se, mislim, ugleda sv. Oni ga, zauzvrat, ismejavaju kao bezumnika i odbacuju od sebe. Sve vide kao kroz maglu ili san. Report “Pohvala Ludosti Erazmo Roterdamski”.

Please fill this form, we will try to respond as soon as possible. Please copy and paste this embed script to where you want to embed Embed Script. Size px x x x x We need your help!